Afgelopen dinsdag heb ik de ICT 'er en twee kleuterleerkrachten geïnterviewd over hun idee over het inzetten van een computerprogramma in het kleuteronderwijs.
Het is leuk om te merken dat ze er alle drie vrijwel hetzelfde over denken.
Tijdens het interview geven de leerkrachten en ICT 'er aan dat ze vinden dat er in de kleuterklassen meer gebruik moet worden gemaakt van de ontwikkelingen op ICT gebied. Ze hopen dat er zo snel mogelijk een digibord in de klas komt zodat ze bijvoorbeeld ook Kleuterplein klassikaal kunnen doen. Over het computerprogramma van Kleuterplein zijn ze erg positief. De leerkrachten geven aan dat ze al erg tevreden zijn over de methodiek van Kleuterplein en dat ze denken dat het computerprogramma daar goed op zal aansluiten. Ze vinden het belangrijk dat het computerprogramma in ieder geval wel differentiërend en zelf controlerend is. 

Ik was zelf ook erg benieuwd hoe het eruit zou zien en ben het computerprogramma gaan uitproberen. Ik kan me voorstellen dat het een erg aantrekkelijk computerprogramma is voor kinderen. Ze kunnen kiezen uit verschillende omgedraaide memoriekaartjes en achter ieder memoriekaartje zit een oefening verstopt.
Raai de kraai begeleid hen bij de spellen. Dit is een bekend figuur voor de kinderen omdat ze hem al regelmatig terug hebben zien komen tijdens de klassikale lessen van Kleuterplein.

Omdat het doel van mijn onderzoek is om te kijken of het computerprogramma aansluit bij het kleuteronderwijs en observatiesysteem KIJK! heb ik vandaag alle, in totaal 80 spelletjes, uitgeprobeerd en beschreven. Nou, ik durf nu wel te zeggen dat ik al heel veel meer te weten ben gekomen over het computerprogramma Kleuterplein. Dit zijn de voor- en nadelen die ik tot nu toe heb kunnen ontdekken.

Voordelen:
*De leerkrachten kunnen aan de hand van het leerlingenoverzicht precies zien bij welke oefening de kinderen veel of weinig fouten maken.
*Het kind mag twee keer proberen, na twee keer wordt het goede antwoord weergegeven.
*Foute antwoorden komen later in de oefening nog een keer terug.
*Het kind wordt altijd op een positieve manier benaderd. 
*De oefeningen worden woorden door plaatjes ondersteund.
*De oefening wordt steeds een stapje moeilijker.
*De oefeningen worden steeds behandeld vanuit een andere context die aansluit bij de belevingswereld van de kinderen. 
*Wanneer het kind de oefening niet begrijpt kan die op Raai de kraai klikken voor extra uitleg. 

Nadelen:
* Wanneer kleuters de oefening achter het kaartje nog een keer willen doen dan wordt de oefening in dezelfde volgorde afgenomen.
*De kinderen kunnen zelf op de afsluitknop klikken.
*De oefensoftware kan alleen met koptelefoon worden geoefend.
*Het wordt niet altijd duidelijk aangegeven of je iets aan moet klikken of verslepen.
*De oefening wordt steeds een stapje moeilijker, ook als het niet goed gaat.

Ik ben zelf ondanks de nadelen toch erg enthousiast over het computerprogramma.  Vooral het overzicht dat de leerkrachten krijgen van ieder individueel kind vind ik erg positief. Ik ga binnenkort het computerprogramma van Kleuterplein uitproberen bij de kleuters. Ik ben heel benieuwd hoe de kinderen ermee omgaan en wat ze ervan zullen vinden.
 
Foto
Vanuit de minor KLM kreeg ik de opdracht om een stageschool te zoeken die een specifieke vraag heeft op ICT gebied. Vanuit deze vraag ga ik onderzoek doen. 

Ik loop stage op basisschool ‘Burgst’ in Breda. De school maakt gebruik van de methodiek 'Kleuterplein'. Deze methodiek bevat ook een computerprogramma. Dit computerprogramma wordt nog niet door de kleuterklassen gebruikt.

Naast de methodiek Kleuterplein wordt er door de school ook intensief gebruik gemaakt van het observatiesysteem ‘KIJK!’. Met het observatiesysteem wordt er bijgehouden in welke ontwikkelingsfase de kinderen zich individueel bevinden.
Aan de hand van dit observatiesysteem komen ook de onderwijsachterstanden duidelijk naar voren.

De school geeft aan te willen weten of het computerprogramma van Kleuterplein een aanvulling is op het kleuteronderwijs en of het aansluit bij de tussendoelen van het observatiesysteem KIJK!. Wanneer het computerprogramma goed aansluit bij KIJK! kunnen de kinderen met een onderwijsachterstand extra oefening krijgen met als doel om de onderwijsachterstand te verkleinen.

Aan de hand van de probleemstelling die door basisschool Burgst is voorgelegd is mijn doelstelling voor dit onderzoek; Het onderzoeken en onderbouwen van de meerwaarde van het computerprogramma Kleuterplein op het kleuteronderwijs en het observatiesysteem KIJK!.

Het lijkt me een leuk onderzoek. Ik heb namelijk al veel positieve verhalen gehoord over Kleuterplein. Ik heb al een aantal keer bij de kleuters stage gelopen maar had nog niet eerder van Kleuterplein gehoord. Mijn verwachting is dat het computerprogramma in ieder geval in grote lijnen zal aansluiten bij het observatiesysteem.

Volgende week ga ik met de ICT 'er en twee kleuterleerkrachten van Burgst in gesprek over hun verwachtingen van het computerprogramma.